Printer Friendly Version Држављанима Републике Србије у Кенији,Уганди,Бурундију,Руанди,Сомалији,Еритреји и Унији Комора @ 1 April 2020 10:28 AM

Поштовани држављани Србије у Кенији, Уганди, Бурундију, Руанди, Сомалији, Еритрији и Унији Комора, 

налазимо се сви заједно у тешкој ситуацији пандемије Корона вируса која угрожава здравље и животе готово свих људи на планети. Корона вирус је присутна и у нашем региону источне Африке и забележено је 3275 случајева у Сомалији, 33016 случајева заражених у Кенији, 3537 у Руанди, 2524 y Уганди, 315 у Еритреји, и 430  у Бурундију. 417 у Унији Комора. Мере предострожности и хигијене, посебно честог прања руку, смањење социјалних контаката и самоизолације, ако је особа била на путу су познате.   

Влада Републике Србије је апеловала на наше држављане који имају регулисан боравак у иностранству да уколико је могуће, не путују у Србију и остану у земљама свог боравишта и пребивалишта. 

Сви аеророми у земљама које покрива ова Амбасаду су затворени за комерцијалне летове. Постоји, међутим, могућност да се дође до Европе авионима које ЕУ земље повремено  упућују у земље наше јурисдикције, посебно Кенију и Уганду у оквиру ЕУ механизма за ванредне ситуације чији је Републике Србија члан о чему ће Амбасада обавештавати. 

У овим тешким околностима важно је да смо солидарни и од помоћи једни другима. Амбасади Републике Србије  било би врло корисно да тачно знамо број наших држављана који се налазе у земљама које покривамо, како бисмо могли да вас контактирамо ако има потребе. Молимо да нам пошаљете електронску поруку са вашим контактима, укључујући и бројеве ваших пасоша и мобилних телефона на мејл consular@embassyofserbia.or.ke и/или да нас тим поводом контактирате на број телефона +254 734 601 031. Такође вас молимо да ову поруку проследите или о њој обавестите наше држављане са којима ми немамо контакт, а ви евентуално знате да се они налазе у земљама које ова Амбасада покрива. 

Амбасада Републике Србије у Најробију вам стоји на располагању да пружи све релевантне информације и  помоћ у складу са својим могућностима