Printer Friendly Version Prijem povodom dana državnosti @ 28 February 2014 01:46 PM

     Glavni gost i predstavnik kenijske vlade bio je senator Мutahi Kagwe koji je do prošlo godišnjih izbora bio ministar informacija i telekomunikacija. Prisutni su bili i funkcioneri MIP’a, Ministarstva obrazovanja, Privredne komore, Saveta proizvođača čaja, predstavnici banaka, osiguravajućih kompanija, nekih nevladinih organizacija. Prisustvovali su visoki zvaničnici UNEP i HABITAT i drugih agencija UN. Pored toga bili su prisutni i brojni diplomatski predstavnici, uključujući i više od 40 ambasadora.

     U prigodnom obraćanju ambasadora Srbije je naglašen značaj 210’te godišnjice Prvog srpskog ustanka i bezmalo 180 godina od usvajanja prvog ustava Srbije. Istaknuto je da s ovom proslavom koincidira 50-ta godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Beograda i Najrobija, petodecenijsko razdoblje u kome su dve zemlje ostvarile visok nivo saradnje, međusobnog poverenja i uzajamne podrške, period u kome se blisko sarađivalo u PNZ i u UN. Takođe, izražena je puna podrška Srbije borbi Kenije protiv terorizma i saučešće zbog žrtava terorizma. Podvučeno je takođe da Srbija koja je u procesu pregovora o pristupanju EU nastavlja sa politikom jačanja saradnje sa zemljama u Africi i na drugim kontinentima.

     Senator Kagwe je istakao dugogodišnje prijateljstvo između dve zemlje. Rekao je da je privredna saradnja, bar što se tiče kenijskog izvoza ispod potrebnog i mogućeg, pozvao je srpske privrednike da dođu u Keniju, da se poveća broj turista iz Srbije jer u Keniji ima mnogo toga da se vidi i doživi. Rekao je da Kenija poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet svih država, da ne priznaje JPN Kosova i smatra da rešenje za taj problem treba da bude tražen na osnovu odgovarajućih rezolucija SB, kao i da prati i podržava proces dijaloga koji se pod okriljem EU vodi u Briselu kako bi se doščo do obostrano prihvatljivih rešenja za miran život za sve i prevazišli problemi koji opterećuju situaciju u tom delu sveta.