Printer Friendly Version Пријем поводом Дана државности @ 28 February 2014 01:11 PM

     Поводом Дана државности Републике Србије је  14. фебруара 2014.г. одржан је свечани пријем о у хотелу ХЕРОН ПОРТИКО у Најробију.

     На пријему је било преко 150 званица, укључујући кенијске званичнике, припаднике дипломатског кора и наше држављане који по разним основама раде и живе у Кенији.

     Главни гост и представник кенијске владе био је сенатор Мутахи Кагве (Мutahi Kagwe) који је до прошлогодишњих избора био министар информација и телекомуникација. Присутни су били и функционери  МИП-а, Министарства образовања, Привредне коморе, Савета произвођача чаја, представници банака, осигуравајућих компанија, неких невладиних организација.. Приуствовали су високи званичници УНЕП и УН ХАБИТАТ и других агенција УН. Поред тога, били су присутни и бројни дипломатски предтсавнииц, укључујући и више од 40 амбасадора.

     У пригодном обраћању амбасадора Србије је наглашен значај 210-те годишњице Првог српског устанка и безмало 180 година од усвајања првог устава Србије. Истакнуто је да с овом прославом коинцидира 50-та годишњица успостављања дипломатских односа између Београда и Најробија, петдеценијско раздобље у коме су две земље оствариле висок ниво сарадње, међусобног поверења и узајамне подршке, период у коме се блиско сарађивало у ПНЗ и у УН. Такође, изражена је пуна подршка Србије борби Кеније против тероризма и саучешће због жртава тероризма. Подвучено је такође да Србија која је у процесу преговора о приступању ЕУ наставља са политиком јачања сарадње са земљама у Африци и на другим континентима.

     Сенатор Кагве је истакао дугогодишње пријатељство између две земље. Рекао је да је привредна сарадња, бар што се тиче кенијског извоза испод потребног и могућег, позвао је српске привреднике да дођу у Кенију, да се повећа број туриста из Србије јер у Кенији има много тога да се види и доживи. Рекао је да Кенија поштује међународно право и територијални интегритет свих држава, да не признаје ЈПН Косова и сматра да решење за тај проблем треба да буде тражен на основу одговарајућих резолуција СБ, као и да прати и подржава процес дијалога који се под окриљем ЕУ води у Бриселу како би се дошло до обострано прихватљивих решења за миран живот за све и превазишли проблеми који оптерећују ситуацију у том делу света.